Henna TETOVÁLÁS?!?!

henna tetoválás, henna tatoo

Egy rendezvényen hennázok, és mikor kész vagyok a festéssel kirobban a lelkesedés, hogy milyen szép lett a minta, és hogy még inkább kifejezze értékelését, a vendégem kijelenti, hogy lehet, hogy megcsináltaja “igaziban”. Kicsit összeszorul a szám, és visszatartom magam attól, hogy hegyibeszédbe kezdjek, de azért megjegyzem, hogy ez igazi henna. Persze tudom, hogy arra gondolt, hogy szívesen magára is tetováltatná a művemet, ami nagyon megtisztelő, csak egy kicsit elrontja az örömöm, hogy a henna évszázados művészete  “henna tetoválás”, azaz egy utánzat lett. Pedig a minta eredeti, mikor elkezdtem még magam sem tudtam, pont mivé teszi az ihlet, de most mégis egy másik művészet imitációjává avanzsált.

Ha a henna szót beütöd a keresőbe, az egyik legkeresetteb kifejezés lesz a “henna tetoválás”. De vajon tetoválás a henna? Joggal terjedt el így a neve? A bevezetőből gondolom már világos, hogy mi a véleményem, de járjunk kicsit utána!

A tetoválás során az emberi, vagy állati bőr pigmentálását változtatják meg a bőrrétegekbe vitt színezőanyagok segítségével a legkülönbözőbb célokkal, amely lehet a test díszítése, törzsi hovatartozás jelzése, esetleg azonosítás.  A tetoválás szó a polinéziai tatau szóból ered, elsőként a Cook hajóján utazó természettudós, Joseph Banks adott róla hírt, és az őket követő tengerészek terjesztették el újra Európában. Miért újra? Mert már az Európába érkező hun harcosoknak is voltak tetoválásai, csakúgy, mint Ötzinek, az Alpokban talált kb. 5000 éves múmiának. Az övé egyébként a legrégibb ismert tetoválás. Az ókorból már a mezopotámiai, szkíta, skót, egyiptomi tetoválásokról is fellelhetők leírások és leletek, de Kína, Vietnám és a világ számos más területén elterjedtek voltak. A tetoválások volt, hogy vallási célokat szolgáltak, vagy a nemes, előkelő származás jelei voltak, más kultúrákban mint pl. a rómaiaknál viszont negatív szerepük volt: rabszolgákat és rabokat jelöltek meg velük. Szigorúan vett definíció szerint a tetoválás lehet végleges, vagy átmeneti. 

maori tetoválás,
A Cook kapitány hajójára látogató egyik maori férfi
henna tetoválás, henna tatoo, esküvői henna, bridal mehndi
Indiai esküvői henna - Fotó: Koppány Petra

A hennának is megvan a saját kultúrális háttere. Bár több kontinensen elterjedt – Nyugat és Észak-Afrikától Indiáig -, felhasználásában van néhány közös vonás. A hennafestés átmeneti, a jellegzetes vörösesbarna minta 10-20 napig díszíti a bőrt attól függően, milyen testrészen található. Ez egy női műfaj. Néhány kivétellel hölgyeket díszítettek vele, és gyakran kapcsolódott a női lét fordulópontjaihoz, melyek közül legkiemelkedőbb az esküvő. Marokkótól a Közel-Keleten át Indiáig földrészeken átívelő hagyomány a henna estéje, melyre az esküvő előtt 1-3 nappal kerül sor. A menyasszonyi henna megfestése gyakran egybeesik a leánybúcsúval, és a hennaminta hídként kíséri át hajadont a házaséletbe.

Azt hiszem a hennafestők fő problémája a “henna tetoválás” kifejezéssel az, hogy két teljesen más gyökerű és kultúrális hátterű művészeti ágat mos össze – kicsit mintha a hímzést kevernénk a textilfestéssel – és az egyiket a másik utánzatává teszi. A hennafestés eredetileg nem arról szól, hogy ha nem mersz egy mintát magadra varratni, akkor festesd meg hennával, vagy hogy utánozd le vele a kedvenc popsztárod tetoválását. (Természetesen ez is lehetséges, bár akkor már inkább a jagua nevű festéket ajánlanám erre a célra, mivel színénél fogva sokkal jobban hasonlít a tetoválásra.)   

Természetesen a legtöbben másolással kezdünk, de sok hennafestő éveken keresztül képzi magát és gyakorol, egyértelműen felismerhető stílusa alakul ki. Személy szerint én két londoni hennakonferencián jártam, és másik három nemzetközi találkozót szerveztem kollégáimmal azért, hogy meghaladhassuk önmagunkat. 

A hennafestés tehát önálló művészet, amely ott kezdődik, hogy egy tiszta, növényi őrleményből festéket keversz, egy teljesen egyedi technikával felviszed a bőrre, és átadod a vendégednek, hogy mi kell ahhoz, hogy szép, erős színe legyen és minél tovább gyönyörködhessen benne. 

Ha nem henna tetoválás, akkor mi?

Hívhatod önmagában hennának, henna festésnek, vagy henna művészetnek, de akár indiai nevén mehndinek is nevezheted. Az alábbiakban összefoglalom a henna és a tetoválás közötti fő különbségeket. 

Henna

  • Átmeneti testfestés, a minta 10-20 napig marad fenn
  • A henna festékanyaga a lawsone a hámrétegbe szívódik fel, majd a hámsejtekkel együtt lekopik
  • A henna  vörösesbarnára színezi a bőrt, mely 1-2 nap alatt a kezdeti narancssárga színből alakul ki.
  • Tradicionálisan főleg nőket díszítettek hennával, bár lehettek kivételek.

Tetoválás

  • Véglegesen megszínezi a bőrt, bár idővel megfakulhat
  • Tintát tűvel a bőr középső, hámsejtek alatti rétegébe, az irhába juttatják 1-2 mm mélyre
  • A tradicionális tetoválások kékek, vagy feketék voltak. Ma már bármilyen szín elérhető.
  • Férfiak és nők egyaránt hordtak tetoválásokat mind a régmúltban, mind manapság

Szeretnéd te is csodás hennákkal kényeztetni magad és a barátaidat? Neked készült az online henna tanfolyamunk. 

Tetszett a cikk? Oszd  meg te is!

Facebook
Twitter
LinkedIn