A henna (lawsamnia inermis) egy virágos cserje, mely Ázsiában és Afrikában is őshonos. Kiterjedt területen terem, de a levelek színezőanyag tartalma száraz, forró időjárás mellett gyakorlatilag sivatagos területeken a legmagasabb. A levelekben található festékanyag, a lawsone megfelelő körülmények között kioldódik, és a fehérje tartalmú anyagokat, mint a bőr, haj, fa, gyapjú vagy akár a csont vörösesbarnára színezi.

A hennapor a henna növény kiszárított leveleinek őrleménye. Fontos, hogy a legtöbb henna alkalmas hajfestésre, a testfestéshez használatos port azonban a növény friss hajtásaiból készítik, sokkal finomabbra őrlik és légmentes csomagolásba csomagolják, hogy 1-2 évig felhasználható legyen.

A hennának számtalan gyógyhatása ismert. Az egyiptomi gyógyszerkönyv, az Ebers Tekercs sokféle betegség gyógyszereként említi a hennát gyulladáscsökkentő, gombaölő és fertőtlenítő hatása miatt. A növény különféle részeit más gyógynövényekkel keverve használták ekcémára, korpásodásra, sebek és égési sérülések gyógyítására.

A hennával való testfestésnek is évezredes hagyományai vannak Indiától kezdve a Közel-Keleten át Észak Afrikáig. Úgy tartják, védelmez és szerencsét hoz, a boldogság és az ünneplés szimbóluma, mely sok kultúrában a mai napig végigkíséri a nőket életük fordulópontjain. Szinte mindenhol összekötődik a leánybúcsúval a „henna estéje”, vagy „mehndi party”, mely melynek során a menyasszony kezét és lábát hennával díszítik, miközben családja női tagjai és barátnői szórakoztatják.

A henna a nyugati világban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Legyen szó tradicionális motívumokról, vagy modern alkotásokról, a hölgyek lelkesedése egyre nagyobb. Már olyan modern kori hagyományok is kialakultak, mint a kismamák pocakjának díszítése, mely méltó módja egy új családtag ünneplésének.

A henna festék keverésekor a hennaporhoz illóolajat és cukrot, esetleg citromlevet adnak, és meleg helyen állni hagyják. (Pontos recepthez kattints ide.) Később az elkészült festéket tölcsérrel, tompa injekciós fecskendővel, vagy kis pálcikákkal hordják fel a bőrre. Száradási ideje kb 15 perc, de 6-8 órán át ajánlott a bőrön hagyni. Először narancssárgára színez, mely két nap alatt sötétbarnára érik. Ez idő alatt érdemes a víztől óvni, zuhanyzás előtt növényi olajjal bekenni.