A Jaguáról

Megtévesztően tud hasonlítani egy tetoválásra, de csak 10-14 napig marad a bőrön. Tű sem kell hozzá, hagyományosan szabad kézzel, vagy hosszú pálcákkal festik, modern felhasználása tölcsérrel vagy ecsettel történik. Mi is a jagua, amely egy-két évtizede indult világhódító útjára, elsősorban a hennafestők körében, és mára kezdi kiváltani az egészségre ártalmas, PPD tartalmú, “fekete henna” használatát? 

A genipa americana vagyis a jagua egy örökzöld trópusi fa, mely a dél-amerikai őserdőkben honos, és 8-30 méter magasra nő meg. Virága mutatós, gyümölcse túléretten ehető, puha tapintású, az íze hasonlít a szárított almáéra vagy birsalmáéra.

jagua, jaguafestés, jaguastain,
Melissa Addams floridai jagua- és tetoválóművész munkája

Az éretlenül leszedett gyümölcsök leve a bőrt – testfelülettől függően – indigókékre, vagy kékesfeketére színezi. A jagua festést több mint 2000 éve használják az őshonos indián törzsek Dél-Amerikában. Az egész testüket, még az arcukat is beborítják a szimbolikus rajzaikkal. A szimbólumok sokszor a napi hangulatukat is kifejezik. A Jagua gyümölcs levének illata elriasztja a rovarokat. Az ősi testfestés így egyszerre volt hasznos és dekoratív is.

jagua, jaguafestés,
Kayapo fiú friss jagua festéssel Fotó: Alice Kohler

A gyümölcs festékanyagának dekorációs felhasználása mellett a növény gyógyhatása elég szerteágazó.

  • A gyümölcslevét használják reuma ellen.
  • Fogyasztják asztmás tünetek enyhítésére is, csökkenti a légutak gyulladását.
  • A gyümölcs húsát fogászati érzéstelenítőként, az éretlen gyümölcs héját viszketés ellen használják.
  • Gyökerének főzete erős hashajtó.
  • Virágjának főzetét fertőtlenítő, baktériumölő hatása miatt használja a kozmetikai ipar és a gyógyászat is.

jaguagél festékanyagát az éretlen gyümölcs leve tartalmazza. Az éretlen gyümölcsöt meghámozzák és a gyümölcshúst ledarálják, összezúzzák. A gyümölcslé színe világosbarna, ami kékes-fekete színűre változik a levegőn. Az őslakosok a friss gyümölcslével festik magukat, ez azonban romlandó, eredeti formájában szállításra alkalmatlan. 

Amikor Magyarországon szerettük volna használni és forgalmazni a jaguát, olyan terméket kerestünk, amely minél kevesebb hozzáadott összetevőt és tartósítószert tartalmaz. Ennek leginkább a jagua por felelt meg. A kinyert gyümölcslevet fagyasztva szárítási eljárással (liofilizálással) porítják.  Ezáltal sem a baktériumok, sem a penészgombák nem maradnak életképesek. Emellett csupán két természetes összetevő biztosítja eltarthatóságát és a festék megfelelő állagát.

A jagua porból víz és egy kevés eukaliptusz illóolaj hozzáadásával pár perc alatt lehet fesétket keverni. (A receptet itt találod.) A festés 30-60 perc alatt szárad meg a bőrön. 3-4 óra után szappanos vízzel javasolt a lemosása.
Először szinte alig látható, világosbarna nyomot hagy, ami természetes. A kékes-fekete színt 8-12 óra alatt éri el a bőrön.
A minta időtartama 10-14 nap. Utókezelés nem szükséges. 

Bár 2000 éve használják a festéket, mégis eltűnt egy időre a köztudatból. Ennek oka az illegális fakitermelés volt. Dél-Amerikában az elmúlt évtizedben kezdték el (spanyolországnyi kiirtott erdők helyén) a trópusi őserdők visszatelepítését. Ennek köszönhetően a genipa americana cserje is újra elterjedt és felfedezte magának a világ a benne rejlő lehetőségeket. 

Jagua készletet itt tudsz vásárolni:
https://hennajagua.hu/termek/jagua-keszlet/
Itt
láthatsz fotókat is a jaguával festett mintákról. 

Különleges köszönettel tartozunk a képekért Alice Kohler fotóművésznek, akinek a weboldalán (https://www.alicekohler.org ) további gyönyörű fotókat találhattok. A képek az ő tulajdonát képezik, és mindennemű felhasználásához az ő hozzájárulása szükséges.  

Szeretnénk, hogy minél többen megismerjék ezt a csodálatos növényi testfestéket: a henna sötétkék alternatíváját.  
Ezért elhoztuk Neked Magyarországra, elsőként hazánkban.
Próbáld ki Te is ezt a különlegességet! 
Kellemes alkotást!  

jagua, jaguafestés
Kajapo kisfiú, hagyományos jagua testfestéssel Fotó: Alice Kohler