Henna jagua mix, azaz “hengua”

Már régóta szerettem volna kipróbálni az úgynevezett henguát, azaz a henna és jagua keverékét. Nem vagyok egy konyhatündér, általában leragadok a bevált receptjeimnél, de a karantén erre is lehetőséget adott.

hengua, hennajagua,
Hengua – henna és jagua keverékével készült minta

Először is meg kell jegyeznem, hogy a henna és jagua keveréke a barna számtalan színárnyalatát teszi lehetővé, a majdnem feketéig. Én kb fele-fele arányban kevertem henna és jaguapépet, és így jött létre a képen látható eredmény. Nem sokkal lett sötétebb mint a henna, viszont kevésbé vöröses az árnyalata, egyértelműbben barna. Az, hogy ez jobban, vagy kevésbé tetszik valakinek, már ízlés kérdése. Ha emelitek a jagua arányát, az eredmény várhatóan sötétebb, és még kevésbé vöröses lesz.

Hogy keverjünk hennát és jaguát?

Többféle módszer létezik, mivel azonban Magyarországon egyedül a webáruházunkban kapható jagua por van kereskedelmi forgalomban, ennek megfelelően írom le a folyamatot.

A legfontosabb tudnivaó, hogy nem a henna és jagua port keverjük össze, és higítjuk illóolajjal és vízzel, hanem mindkét festéket külön külön kikeverjük. (A hennapép és jaguagél recepjét ITT találod.) Ennek több oka van. Az egyik, hogy a hennának jópár órát állnia kell, mielőtt megfelelően fogni kezd, egy másik, pedig, hogy a jaguaporban található xantán adalék, módosítja a keverék állagát, ezért jobban járunk, ha a kész fesétkeket keverjük össze.

Elkészítjük a hennapépet, 7-8 órát állni. Bekeverjük a jagua gélt és a kívánt arányban alaposan összekeverjük őket, majd tölcsérbe töltjük. Tehát esetemben a fele-fele arány nem a por alakú összetevőkre, hanem a hennapép és jaguagél 1:1 arányú keverékére vonatkozik.

Henna-jagua mix értékelés

Ebben az arányban elenyészőnek találom a különbséget, mint ha jó minőségű hennát magában használunk, amire viszont nagyon jó volt, hogy anyukám bőrét szépen megfogta. Valami miatt (ez megérne egy tanulmányt, hogy a napbarnított bőre, valamelyik gyógyszere, esetleg a kora) nem a henna magában nem színezi meg erőteljesen a bőrét, viszont a henguával nagyon szuper eredményt kaptunk még a hátán is, amit a henna normál esetben sem fog meg túl erőteljesen.

Nisanta

The Henna Grove

hengua, henna jagua mix
Hengua egy napbarnított háton.