Hogyan ápold a hennád?

A henna színe vöröses barna, de egész sötét színt is el lehet vele érni. Tudtátok, hogy az, hogy mennyire sötétedik be, legalább 50 %-ban attól függ, hogy történik a henna ápolása? Persze elengedhetetlen a kiváló minőségű (body art quality) hennapor, és a megfelelő recept, mégis sok múlik azon, hogy vigyázunk-e rá. Ha igazán mély, sötét színű hennát szeretnél, kövesd az alábbi tanácsokat! Hidd el, meghálálja a gondoskodást.

A henna ápolása:

1. Fixálás: A megszáradt hennapépet festés után 10-15 perccel érdemes fixálósziruppal befújni. Ez nem elengedhetetlen, de segíthet abban, hogy a hennapaszta minél tovább a bőrön ragadjon. Minél tovább van fönn, annál töb ideje van a festékanyagnak a bőrbe szívódni.
Ennek alternatívája, amikor a mintát speciális tapasszal leragasztják.


2. Hagyjuk a hennapépet 7-8 órán át a bőrön. (Ha ez nem megy akkor is próbáljuk meg legalább 4 órán át fennhagyni) Ha van lehetőségünk néhány percig óvatosan gőz fölé tartani a festett területet, vagy spray-vel párszor újra benedvesíteni, az tovább sötétítheti a színt. Ha tudod, tartsd a hennádat melegen. Meghálálja! Én be szoktam bújtatni a kezem a takaró alá éjszakára.

3. A fenti idő elteltével kaparjuk le a hennafestéket. Semmiképp se mossuk le! Egy vajazó kés hátuljával, vagy használaton kívüli hitelkártyával távolítsuk el.

4. Várjunk türelemmel! A festék eltávolítása után a minta halvány narancssárga lesz. Amennyire tudjuk, kerüljük továbbra is a vizet, de legalábbis azt, hogy a henna vízben ázzon. Zuhanyzás, kézmosás előtt kenjük be a mintát természetes olajjal, (pl olíva) vagy henna ápolóbalzsammal. Nagyjából két nap alatt tűnik elő a henna végleges, sötétbarna színe.

A henna kézfejen kb. 7 napig szép. Utána elkezd lekopni, és nagyjából a 10. nap környékén teljesen eltűnik. Valójában nem a henna kopik ki, hanem ennyi idő alatt cserélődnek le a hámsejtjeink. Ha valaki uszodába jár, sokat mosogat, vagy bizonyos bőrbetegségek esetén ez gyorsabb is lehet. Mosogatáshoz érdemes ilyenkor gumikesztyűt használni.


Nisanta

Hennafestő művész és oktató

The Henna Grove